Hur odlar man oliver?
Olivträd kan odlas på de flesta jordar men har en övre gräns vid norra Italien samt en nedre gräns vid Nya Zeeland. Träden trivs i torra, karga och väldränerade jordar som dock inte bör torka ut helt. Den idealiska dygnstemperaturen för olivträd är 16-22°C, vilket gör att klimatet runt Medelhavet är perfekt för odling av oliver. Ett olivträd ger mellan 5-50 kg oliver per år och kan leva i hundratals år. Det äldsta registrerade olivträdet som finns idag är c:a 2 000 år gammalt.
Hur skördas oliverna?
Oliverna plockas från träden och rengörs sedan genom fläktar, tvättning och sprayning med vatten. Därefter krossas oliverna med hjälp av en metallkvarn, antingen med hammarkross eller med ett stenhjul på ett stort fat. Om oljan ska få kallas kallpressad får temperaturen inte överstiga 27°C vid krossning av oliverna. Olivmassan bearbetas sedan där man avskiljer oljan från pressrester och vatten. Den färdiga olivolja lagras sedan hygieniskt i tankar av rostfritt stål. Temperaturen i tankarna ska hållas låg och inget ljus eller syre får komma in i behållarna.