LÄR DIG ÄLSKA OLIVOLJA

Välkommen till vår olivoljeskola!

Kontakta oss

DELL´ARTISTAS OLIVOLJESKOLA

Från oliv till olivolja

Den rena, pressade oljan från oliven är en traditionell produkt som har varit en given ingrediens på bordet hos människor i Medelhavsområdet i århundraden. Idag är den en del av världsarvet tillsammans med Medelhavsdieten. Olivolja har en fantastisk doft, god smak, mångsidiga matlagningsegenskaper och positiva hälsoeffekter.

Olivolja är en nyttig smakbärare som utmanar dig i köket varje dag. Det finns ett stort antal oljor av varierande karaktär från olika länder och olika delar av världen. Upptäck olivoljans värld, egenskaper, hälsofördelar och användningsområden. Uppskatta skillnaderna som klimat, sort, växtplats och säsong gör med smak, textur och karaktär på olivoljan. Lär dig älska olivolja med Dell´Artista.

 

Hur odlar man oliver?

Olivträd kan odlas på de flesta jordar men har en övre gräns vid norra Italien samt en nedre gräns vid Nya Zeeland. Träden trivs i torra, karga och väldränerade jordar som dock inte bör torka ut helt. Den idealiska dygnstemperaturen för olivträd är 16-22°C, vilket gör att klimatet runt Medelhavet är perfekt för odling av oliver. Ett olivträd ger mellan 5-50 kg oliver per år och kan leva i hundratals år. Det äldsta registrerade olivträdet som finns idag är c:a 2 000 år gammalt.

 

Hur skördas oliverna?

Oliverna plockas från träden och rengörs sedan genom fläktar, tvättning och sprayning med vatten. Därefter krossas oliverna med hjälp av en metallkvarn, antingen med hammarkross eller med ett stenhjul på ett stort fat. Om oljan ska få kallas kallpressad får temperaturen inte överstiga 27°C vid krossning av oliverna. Olivmassan bearbetas sedan där man avskiljer oljan från pressrester och vatten. Den färdiga olivolja lagras sedan hygieniskt i tankar av rostfritt stål. Temperaturen i tankarna ska hållas låg och inget ljus eller syre får komma in i behållarna.

Hur tillverkas olivolja?

Det går åt ungefär 5-10 kg oliver för att få fram 1 liter olivolja. Oliverna plockas från träden och rengörs sedan genom fläktar, tvättning och sprayning med vatten. Därefter krossas oliverna med hjälp av en metallkvarn, antingen med hammarkross eller med ett stenhjul på ett stort fat. Om oljan ska få kallas kallpressad får temperaturen inte överstiga 27°C vid krossning av oliverna. Olivmassan bearbetas sedan där man avskiljer oljan från pressrester och vatten. Den färdiga olivolja lagras sedan hygieniskt i tankar av rostfritt stål. Temperaturen i tankarna ska hållas låg och inget ljus eller syre får komma in i behållarna.

 

Vilka olivolja ska jag välja?

Välj gärna olivolja efter ursprung eller beroende på vad du ska laga för typ av mat. Varje maträtt har en egen typ av olivolja som lyfter smakerna till nya nivåer. Exempelvis passar en italiensk extra virgin olivolja bra för att toppa en capresesallad. Prova oljor med olika intensitet och arom för att hitta den perfekta kombinationen för varje rätt. Självklart är det din personliga smak som avgör vilken typ av olja du gillar.

Vilka olika typer av olivolja finns det?

Vi rekommenderar att du har olika olivoljor hemma för olika användningsområden.

Mild olivolja

Milda och lätta olivoljor har en ljuvlig doft. Smaken har antingen en lätt, mild pepprighet eller ingen pepprighet alls. En mild olivolja används gärna till sallader, majonnäs, äggrätter, fisk, skaldjur och desserter.

Extra virgin olivolja

En fin extra virgin olivolja som används rå eller i matlagning är en utmärkt smakbärare som förhöjer råvarans karaktär och ger den färdiga rätten en unik smak.

Hur förvarar man olivolja?

Olivolja vinner inte på att lagras, så spara inte din flaska för speciella tillfällen. Konsumera helst din olivolja inom cirka 3-6 månader från öppnandet för att den ursprungliga karaktären skall bibehållas. Ett tips är att välja storlek på flaskan efter dina matvanor. I oöppnad flaska klarar sig olivolja i 2-3 år från skördededatumet. På baksidesetiketten hos kvalitetsoljor anges oftast bäst före-datum även tillverkningsåret.

 

Olivoljans historia

Olivolja har tillverkats sedan c:a 3 000 år före Kristus. Man tror att ursprunget kommer från områdena kring Syrien och olivoljeproduktionen har sedan spritt sig till övriga världen. Idag växer 99% av världens olivträd i området kring Medelhavet.

 

Var produceras olivolja idag?

Idag är Spanien världens största olivoljeproducent, där Andalusien är den region som producerar överlägset mest olivolja. Mer än hälften av de olivoljor som finns på marknaden i Sverige kommer dock från Italien. Bland Italiens regioner är Apulien, Kalabrien och Sicilien de mest högproducerande områdena. Producenterna av olivolja i Italien är mindre än i Spanien, men däremot är antalet producenter tre gånger så många i Italien.

Olivoljans hälsofördelar

Det finns många hälsofördelar med olivolja. Tack vare sin höga andel enkelomättade fetter bidrar olivolja till att sänka nivån av det dåliga kolesterolet (LDL) i blodet utan att påverka nivån av det goda kolesterolet (HDL). Olivolja hjälper till med matsmältningen, absorptionen av nyttiga ämnen i kroppen samt förhindrar åderförkalkning genom att minska överdriven blodkoagulering. Den är blodtryckssänkande och bidrar till att förhindra cancer, såsom bröst-, mag- och tarmcancer. De kraftfulla antioxidanterna polyfenoler som finns i olivolja kämpar mot fria radikaler som har en skadlig inverkan på våra celler.

Olivoljans sammansättning gör att den även är hälsosam även för huden. Den hjälper bland annat till att behandla psoriasis, akne och eksem. Olivolja kan också spela en viktig roll i att förebygga benskörhet då den förenklar absorberingen av kalcium. I olivolja finns vitamin E, D, K och pro-vitamin A som bidrar till att skydda organ och vävnader i kroppen.

Köp våra olivoljor!

Är du nyfiken och vill prova våra två olika olivoljor? Köp vårt Prova på-paket!

Köp prova på-paket

Bli återförsäljare

Vill du bli återförsäljare av Dell´Artistas olivoljor? Läs mer om hur du går tillväga här.

Bli återförsäljare

Kontakta oss

Vill du veta mer om Dell´Artista och om våra olivoljor? Hör av dig till oss så berättar vi mer!

Kontakta oss